Tuesday, January 12, 2010

Aisyah lagi..

Cahaya Hati ..

Bila saya tension, kegembiraan saya adalah menulis dalam blog. Dan yang paling saya gembira bila saya bercerita tentang my princess Aisyah.

Tadi saya sebut pasal Auntie Ina yand dapat baby ketiga.. Aisyah memberi response..[cakap macam orang dah besar dah.. kelakar je dengar ayat Aisyah...]

'Ooo dah bersalin yer.. bagus tu..'
Then she said, 'Umi, why is actually Auntie Ina balik Mesia? to collect data ke Umi?'..
[Saya ketawa.. mana Aisyah dapat word collect data ni?? hehe...]

Aisyah tanya lagi.. ''Macamana Auntie Ina nak buat PhD kalau ada baby Umi..susahnya nak jaga.' [ aduii ayat macam orang besar..]
___________

Baca Quran

Lepas solat tadi baca Quran. Aisyah sekarang baca al-Baqarah 177. Ayatnya panjang. Masa dia baca, saya bagitau maknanya..
'Aisyah baca ni.. Allah kata orang yang baik tu orang yang kuat iman, percaya Allah, pastu dia solat, bayar zakat, tunaikan janji bila berjanji dengan orang.. semua orang-orang ni Allah kata orang muttaqin... orang bertaqwa..Maknanya kalau kita nak Allah sayang kita, kalau janji dengan orang kena buatlah..'

'Macamna tu Umi.. janji apa?' tanya sicomel Aisyah..

'Macam, kalau kita janji, 'Nanti birthday awak, saya kasi hadiah yer..Kenalah kasi, kalau tak kawan kita tunggu jer.. sian ler dia.. Allah tak suka ler kita janji tak buat. Janji nak pakai tudung masa umur 8 tahun, kena buatlah tu...'

'Can I ask one question Umi? What if someone ada plan B?'

'Plan B tu apa?' Saya tanya balik..

'Maksud Aisyah, dia not actually tak nak buat yang dia janji, tapi ada masalah sebab tu tak dapat buat janji dia.. Like someone janji nak kasi hadiah, tapi masa dia pergi rumah orang yang birthday tu, dia terlupa bawak..Kalau macam tu orang tu orang bertaqwa tak Umi..Itulah maksud Aisyah plan B'

'Humppppp..... pandai betul Aisyah tanya soalan ni.. Kalau terlupa tak per, tapi kalau dah ingat, need to give apa yang kita janji...'

'Ok Umi, I can understand now..'

________________

Reckon

Aisyah punya English bawah siket dari saya kot... hehehee..
Sekarang kerja dia adalah membetulkan English saya dan abahnya..
Sebelum ni Abah hantar email pada dia dan tulis ayat, 'Aisyah, how your journey?'[tertinggal was]

Dia balas email abah dan tulis.
'Abah, the sentence is supposed to be like, 'how was your journey?'.. was is for past tense...' hehehe... tak larat saya..

Kadang-kadang kerja dia betulkan ayat saya...
'Umi... we should pronounce like this.. writt en.. silent t..'
Umi... Miss Jap pronounce like this..
Umi... let's check the meaning dalam dictionary...

Aisyah Aisyah...canggiss....


Dan dia sungguh sangat suka membaca buku..
Semenjak bulan Jun sampai ke bulan Dec lepas, dia sudah meminjam 250 buah buku cerita dari Library Darebin. Saya nak tulis artikel tentang user friendly library di sini pada anak-anak dalam Berita Harian tapi tak sempat-sempat.. Setiap kad keahlian boleh meminjam 40 buah buku selama 2 minggu. Boleh bawak beg dan troley. Boleh buat macam-macam dalam library..
Aisyah setiap kali pergi, penuh satu troley...
Dan kami akan pergi setiap 2 minggu sekali..

Semalam, dia bersembang dengan saya..
Tengah-tengah bercerita, tetiba dia sebut..'Umi, don't you reckon?'
Saya terkejut.. amboi Aisyah.. What did you say just now? Reckon?? Do you know what is the meaning of reckon?'
'Tahu Umi.. maknanya ingat.. Like' Don't you think so?.. we can say..'Don't you reckon? atau like kita kata, 'I reckon it's going to rain...''

Humpppp.... pandai anak Umi ni..[nasib baik saya dah tahu makna reckon, kalau tak tau kang malu.. hihihi.....]
Tapi sebab Aisyah ni smart, maka dialah sekarang lawan saya untuk speaking english kat rumah..
English..- my second language..Bahasa malaysia ..- always nombor 1.. Arabic...- dah lupa sangat dah.. vocab bahasa arab banyak dah hilang..