Sunday, January 10, 2010

Jodoh..

Anak-anak zaman sekarang..

Masa budak-budak tiga orang tu sleepover, saya ajar ngaji dan bercerita tentang ashabul kahfi.. Pastu ada satu incident kelakar tapi mengejutkan saya..

Semua budak-budak ni umurnya hampir sebaya.. Aisyah 8th, Hana 9 thn dan Iman 10thn. Masa makan malam, saya suruh semua buat kerja, Aisyah ambik pinggan, Iman ambik air, Hana ambik sudu dll. Saya buat statement..'Semua orang kena tolong Umi kemas meja, angkat nasi. Kalau dapat tolong masak lagi bagus. Nanti dah besar karang nak kawinkan.. jadi kena rajin masak..hehe..'

Semuanya berminat tanya solan..
'Umi, how do we know that orang tu jodoh kita?' Opssss... terkejut saya dengan soalan Hana..

'Ye lah Umi.. Aisyah pun always think about that. Can we go and ask mana-mana boy 'can you be my jodoh? Macam tu ke Umi...' Wahhh lagi saya terkejut dengan soalan Aisyah pulak..

'Umi.. Iman pun nak tanya.. Macamana kita tau dalam ramai orang laki-laki, orang tu yang jadi jodoh kita.. pening ler pikir..Macamna Umi tau Abah tu jodoh Umi.'.. isyyy isyyy Iman pulak..

Sensasinya soalan-soalan...hehe..

Wahhh anak-anak zaman sekarang.. sangat ler advance..
Jadi malam tu saya berstory pasal jodoh kepada audience berumur 8 thn, 9 thn dan 10 thn... adussss...