Monday, August 23, 2010

Autralia's Election


Election..


Labour dengan Liberal seri..
Dua-dua tak boleh bentuk kerajaan di Australia.
Secara tiba-tiba, 4 orang independent politicians yang menang menjadi terkenal, sebabnya..
melalui mereka salah satu parti akan boleh menjadi kerajaan baru.. untuk mencukupkan 76 kerusi.

Saya mengikuti politik Austalia dengan penuh minat..

Dalam pemerhatian saya, sepanjang beberapa minggu kempen pilihanraya di Melbourne:

1-Tak ada perang poster macam di malaysia.
2-Leaders both parties memberi hujah apa plan mereka untuk rakyat dan sapa lebih meyakikan akan dapat undi dari rakyat.
3-Mereka lawan parti dengan parti, calon kurang terserlah.. maknanya yang menjadi isu perbincangan, siapa yang anda sokong? Julia Gillart or Tony Abbot? Labour or Liberal? Ada satu dua poster diletak di depan rumah masing-masing, tapi tak ada di jalan raya, di pokok-pokok macam Mesia.
4-Masa hari pengundian, Sabtu lepas, saya pusing-pusing ke beberapa polling centre- tak ada pondok panas merayu undi saat-saat akhir, tak adapolis mengawal keamanan.. memang aman sepanjang jalan.

Saya masuk ke poll Akhbar the age tadi:

Poll: What was the biggest blow to Labor's campaign?




Poll form


Please select an answer.







  1. View results

jawapannya...


Cabinet leaks controversy- 8%


Labor Right mismanagement- 39%


The 'Real Julia' farce- 14%


Kevin Rudd's assassination- 40%


Total votes: 1031.


Poll closes in 3 days.


Saya secara peribadi, berdasarkan firasat saya ler .. - ramai rakyat masih kesiankan Kevin Rudd dan ia menyebabkan rakyat menilai, bahawa labour party tidak mempunyai semangat loyal to leaders.. jadi kemungkinan besar juga jika Julia Gillard naik, dia akan mengalami nasib sama seperti Rudd. Maka ramai yang swing kepada Tony Abott.


Aisyah tanya soalan, 'Umi, if you can vote, who you will go for? Julia Gillard or Tony Abott Umi?'


Saya tanya, 'Aisyah tahu ke sapa Julia Gillard, Tony Abott tu?'


Dia jawab..' Yes. kat sekolah lepas recess kita kena tengok news dalam bilik tv. Everybody is talking about Julia Gillard. Umi will you vote for Julia Gillard Umi?'


'I think so.. I will vote for Labour instead of Liberal. Tony Abott memang terang-terangan support Israel, at least Julia Gillard had never expressed publicly any support to Israel..Umi will go for Julia Gillard..'


'Yes! kita sama ler Umi.. Aisyah pun will go for Julia Gillard. I don't like Tony Abott..'


Kita tengok nanti sehari dua, apa kesudahan election Australia ni..