Wednesday, October 10, 2012

Perjalanan lagi..

Perjalanan Ilmu..

Saya sekarang berada di Australia selepas balik Malaysia beberapa ketika. Kadang-kadang saya rasa semangat saya tinggi melangit, tapi kadang-kadang saya rasa ia jatuh menjunam. Hanya ALlah yang tahu apa yang saya lalui.

Bila ada yang tanya, 'Best tak buat PhD?'
Saya hanya boleh bagi jawapan, "Hummmpppp entah ler..:-)"

PhD seperti kata kawan saya, adalah satu kehidupan. Ia mengajar mengenai ilmu, bagaimana mencari ilmu, bagaimana memproses ilmu dan bagaimana menyampaikan ilmu secara tersusun dalam bentuk tulisan sehingga ia menjadi perkara besar yang boleh membina akal dan budi insan.

Saya selalu berfikir tentang perkara ini..

Kakak saya yang ngajar di UTM Skudai juga selalu beri saya semangat. My kakak yang baik, dia tak putus2 hantar pesanan supaya saya terus menulis dan menulis.. berfikir dan berfikir.. Kata dia yang masih kuat duduk dalam kepala saya adalah, "PhD ni macam kita buat satu kerja, selagi tak habis cerita pasal kerja yang kita buat tu, tak ada conclusion, maka tak habis lagi ler tu... Jadi kerja awak sekarang adalah bagi habis kerja tu..."

Adoiiii... sukar sungguh..

Dan saya masih bekerja menyiapkan kerja yang menjadi kerja saya..
Apakah kerja saya sekarang?
Kerja saya adalah menyiapkan kerja saya yang belum siap..
Apakah bendanya tu?
PhD ni ler..
itu la kerja saya..
dan saya sedang membuat kerja ..
untuk menjadikan kerja PhD saya selesai.

Bila ia selesai, maka barulah kerja saya dianggap selesai..


Bila ia akan selesai?
Sekejap lagi...
Very soon..... insya Allah..

____________

Anak saya Aisyah..

Kesian anak saya Aisyah yang baik. Sepanjang saya ada di Malaysia, dialah teman saya dan sayalah teman dia.. Saya berada di bilik study dari pagi hingga malam. Yang mampu saya buat sedikit untuk Aisyah adalah membacakan buku untuknya sebelum tidur. Baca buku Princess, baca buku Kisah Nabi, baca buku tentang Fiqh. Dengar dia berstory sebelum tidor.. saya dengar dia stroy pasal kawan-kawan sekolahnya di ISSA, pasal Ustaz-ustaz yang dia sayang, pasal cikgu-cikgu yang dia sayang, pasal kawan yang suka perli dia, pasal kawan yang suka main dengan dia, pasal kawannya nama Hajidah, nama Anisah, Afikah, pasal itu, pasal ini..

Baca buku cerita saya untuk Aisyah setiap malam saya buat bergilir dengan Abah.
Malam ni saya punya turn, malam esok Abah punya turn..

Bila saya balik ke Australia, Aisyah menangis.. kesian dia..

Aisyah ni selalu bagi kata-kata hikmah untuk saya..


"Umi... you can do it. We believe in you.. "
"Umi... Do not give up.. It is not over until it is over.."
"Umi... Keep swimming Umi.. just like Nemo, never stop swimming.. keep swimming Umi.."

'Ya yaa... Umi tengah keep swimming ler ni...:-)

Sebelum saya balik sini, saya dengan Aisyah tengok movie Karate Kid kat rumah, kita download saja dari internet. Kisah budak lelaki ikut ibunya ke China, pastu kena buli dengan budak2 China, dia jumpa Jacky Chan yang jadi Mr Hun. Lepas tu Mr Hun ajar budak tu kung fu... sampai dia pandai dan lawan budak jahat dalam pertandingan.. dan wooooo akhirnya budak tu berjaya...

Saya tanya Aisyah..

'Aisyah, Please tell Umi morals of the story that we can learn..'

Dengan semangatnya Aisyah menjawab..

"Umi.. never say never.. just like you, never say that you cannot finish your PhD. If you believe in yourself and work hard, you will get what you want! Like that boy, Mr Hun ajar ajar ajar sampai dia pandai.. then he managed to win the competition..."

'umppmmm lagi..'

'"Lagi satu Umi, you will never know what will happen in the future. Do not give up. You can learn something even from small tiny things. Like that boy, Mr Hun asked him to pick up the jacket, hang the jacket on and put on your jacket... beribu ribu ribu kali .. budak tu tak tahu sebabkan Mr Hun suruh tu.. rupanya Mr Hun nak dia changed his attitude yang tak dengar cakap mak dia, suka sepah baju atas lantai.. then the most important thing, budak tu badan dia jadi lembut, sebab banyak kali tunduk, angkat, tunduk angkat... like me, I can bend my body. My body is flexible.. because dulukan Aisyah belajar teakwondo kat Australia.. sebab tu Aisyah boleh bend my body..'

'ooooo.. bagusnya anak Umi ni...'

Aisyah... I miss you very much!!