Wednesday, October 31, 2012

Thesis oo thesis..

Thesisku.......

Dapat maklumbalas dari Pak Tim..
penuh bertanda
sakan berconteng

Tugasanku masih panjang....
Mudahkanlah untukku wahai Allah yang Maha Mengasihani...


 Walaubagaimanapun, saya sangat 'hormat dan suka' kepada cara Pak Tim menjadi supervisor.  Saya belajar banyak perkara dari beliau. Saya selalu berazam ingin mencontohinya dalam berurusan dengan pelajar..

Sepanjang saya mengenalinya, Pak Tim sangat friendly, ceria, suka bagi nasihat, baca setiap patah perkataan.. dan saya sangat ingin mencontohinya apabila saya balik ke Malaysia nanti.

Contohnya.. lihatlah betapa banyak dia conteng kertas saya..:-)

dan juga lihatlah betapa berserabainya meja study saya..:-)

Kalau dapat dibesarkan gambar ini, kat cermin depan notebook saya ada satu kata-kata hikmah yang saya tampal dan saya baca setiap hari..

SUCCESS ISN'T HOW FAR YOU GO, BUT
THE DISTANCE YOU TRAVELED FROM WHERE YOU STARTED -Steve Prefontaine-

dari tahu sikit, kepada tahu lebih banyak.. itulah ilmu kita dan itulah kejayaan!

atas sikit dari cermin tersebut ada dua lagi kata-kata hikmah yang saya tampal iaitu:

DO NOT GIVE UP. 
IT IS NOT OVER UNTIL IT IS OVER!

Jangan putus asa, selagi ada kudrat, ada keupayaan, ada masa, brain masih diizinkan Allah berfungsi dengan baik, dan selagi ada hayat... Jangan sama sekali berputus asa. Kalau ada rasa lemah sesekali, itu lumrah, nama lagi manusia..tapi tidak terus surrender berlepas tangan dan putus asa.. Nooo.. Sekali melangkah, mesti bagi habis!. Sekali kata nak sambung PhD, mesti usaha sehabis daya bagi tamat!..

Hanya langit yang paling atas kita tak boleh capai.. kalau boleh capai, kita perlu capai..

THE SKY IS THE LIMIT!

Saya selalu ulang kata-kata hikmat yang sama berulang-ulang kali pada diri saya sendiri.
Bukan saya tidak pernah lemah, selalu..
saya pernah meluahkan rasa lemah sungguh semangat saya pada kawan saya fadzlina dulu. Saya dah rasa nak balik sambung di Malaysia. Tapi Ina, a good friend of mine, dia bersungguh-sungguh beri saya semangat, dan carikan beberapa articles yang saya perlu baca.

Saya juga pernah bagitau Pak Tim bahawa saya rasa buntu, cannot see the light, saya tak tahu macamna nak tulis apa yang saya tahu. Dan Pak Tim kata, "Write from your heart.  I know you have a lot of knowledge about Syariah court and civil court. I know you can finish this research. That is why I agreed to be your Supervisor. I know you can make it hidayah. Your research is for your society, your country and children in Malaysia.. Just tell me what you know..write whatever you have, and I will help you to finish this study.."

Ayah saya juga pernah said yang sama, "Yang hantar anak ayah belajar di Australia tu Allah. ada sebabnya.."

Pak Lah my main principal juga kata yang sama lebih kurang, "Your research is important. That is why God sent you to Australia.."

Bagaimana mungkin saya tidak bersyukur pada Allah yang Maha Pengasih. dan berterima kasih kepada semua kawan-kawan yang menolong saya.

Dan bagaimana mungkin saya tidak berterima kasih pada Ma yang setiap malam bangun solat hajat untuk saya. Setiap kali saya telefon, Ma akan beritahu saya, "Ma tak pernah berhenti solat hajat semoga Allah tolong anak Ma di Australia.." Begitu juga pada suami saya, yang tak pernah berhenti memberi saya semangat and berdoa untuk saya lebih banyak dari doa untuk dirinya..

Wahai Allah,
semoga ilmu dan tesis ini bermanfaat untuk Islam dan umatnya, untuk negara dan seluruhnya.. ameen..