Monday, November 3, 2008

Aisyah Khatam Muqaddam

Cite ni sepatutnya kena tulis dan siarkan minggu lepas tapi Umi terlupa lak...
____________

Gembiranya...

Aisyah sangat teruja selepas Ustaz Firdaus (guru ngaji Quran) membenarkan dia naik Quran besar dan diisytiharkan khatam Muqaddam Juzu' 30 pada 24 Oktober 2008 iaitu hari Jumaat.

Hari Khamis petang lepas ngaji, Aisyah bagitau Umi dan mintak Umi buat makan-makan petang Jumaat untuk kawan-kawan baiknya iaitu jiran tetangga kami. Nama-nama mereka adalah Haris, Haziq dan Baby, Sarah dan adik beradiknya iaitu Shasha, Amar dan Azim, Maisarah, Eisya dan Amir, dan Ezlin satu sahaja serta Razin. Semua ni kawan-kawan rapat Aisyah..

Macamna nak buat yer..?
Umi kena pergi KL ada open house Raya PGSM petang tu di Sekretariat KL..

Tapi demi seorang anak yang sangat disayangi, dengan niat Umi perlu tunjukkan pada Aisyah bahawa naik Quran itu adalah sangat berharga pada Umi, maka Umi tak boleh buat dak dan anggap biasa. Nanti aisyah sedih pulak...

Jadi, kerja PGSM kena buat jugak, sibuk sungguh hari tu, paginya ada mesyuarat exam di UiTM, habis meeting jam 1 pm terus balik rumah, solat zuhur dan bertolak ke Sekretariat PGSM di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan, KL.

Hari raya PGSM dihadiri oleh ramai orang. Nak tahu apa perkembangan dan siapa yang hadir, boleh baca di http://peguamsyarie.org
Hasliza dan Jamie reporter Berita Harian siap interview K/P JKSM, Datu' Ibrahim Lembut dan Presiden PGSM lagi pasal Biro Sokongan Keluarga...(Nak tahu pasal BSK kena baca di web PGSM ler)

Lepas selesai lebih kurang dalam jam 5.20ptg, Umi terus balik, tak sempat sangat nak tolong kemas-kemas, sebab Umi perlu balik cepat dan pergi Kedai untuk beli jajan. Lepas tu kena bungkus jajan dalam plastik cantik-cantik..


Lepas balik rumah, solat Asar dan print pulak surat cantik-cantik dari Aisyah untuk kawan-kawannya..

Aisyah tulis macam ni lah...

Kepada Kawan-kawan Aisyah,

Jajan ni sempena Aisyah khatam Quran Juzu’ 30 pada 24 Okt 08


Malam tu, Umi teman Aisyah pergi ke semua rumah kawan-kawannya untuk serahkan jajan tersebut...

Alhamdulillah... Semoga Darling Umi, Aisyah yang baik akan dapat baca Quran dengan fasih yer... amin