Sunday, September 29, 2013

Luahan hati Aisyah

Aisyahku sayang..

Lama saya tidak menulis mengenai Aisyah. Sekarang dia darjah enam, periksa UPSR. Baru habis UPSR awal September 2013. Kadang-kadang saya tengok dia agak stress dengan exam. Dan saya sangat simpati pada dia dan rakan-rakannya dan seluruh anak-anak generasi Malaysia. Peperiksaan di sini, pendidikan sekolah rendah sebenarnya adalah sangat stress..

Aisyah selalu bagitau saya, bahawa, "Learning here in Malaysia is so stressful. I feel too tired and stress-out."

Lepas exam UPSR hari tu, dia tanya soalan, "Umi, if I could not get 5A, do you think people will look at me like I am not clever or not a good student? I feel a bit worry.."

Saya memberi jawapan dengan penuh rasa sedar dan inginkan dia turut sedar tentang hakikat diri kita..

Saya jawab, "We learn for the sake of Allahkan? We want to be knowledgeable so we can be a good Khalifah of Allah,  and to help other people on earth. We do not go to school for other people. So if Aisyah learn something, and teacher asks question in the exam, you just give the answer based on what you understand. If Aisyah has tried your best, ALlah knows best. If ALlah tengok Aisyah dah usaha, dah doa and Aisyah deserves to get 5A, for sure He will give you 5A. We are not fighting for the 5As, Aisyah is fighting for knowledge and Allah's blessing. If Allah bless you, not only 5A, even you will get better than that.. 10As pun possible.." dan saya ketawa meriangkan hati dia yang gundah.

Saya tambah lagi, "Do not worry about what people say. We are not doing things for teachers, for people to praise us. We learn, and doing things for our God, Allah..5A or 2A or even no A is not a big issue. Learning for children should be fun ok.. Do not feel stress-out thinking how many A that Aisyah gets for your UPSR ok.."

Dia tak puas hati..

"But Umi, people will ask me, Aisyah, how many As do you get? How many As for the trial? How many As for this and that..I don't like it at all.. why people keep asking about the result.. boring betul.. kadang2 Aisyah benci ler Umi asyik tanya soalan.. ok exam? boleh dapat 5A tak?"

Saya jawab lagi..

"People will for sure ask about that.. sebab itu dah jadi custom kat Malaysia. Belajar is stress, tension.. tuition, latih tubi.. trial bla bla.. so after strugling so hard, orang nak tahu how many As. "..dan saya ketawa .. saja nak tenangkan hati dia..

Dan saya jawab,
"Bila Aisyah dapat result.. just keep to yourself. Kalau orang tanya, jawab .. 'result ok..bolehlah..then don't ask org lain punya result..Umi will not tell my friends about your result ok..For Umi, my darling Aisyah is the best child in the world. the solehah girl, the most intellect child with iman, and good Islamic akhlak.."

Done! Result oriented dalam masyarakat kita telah membunuh generasi kita secara senyap. Belajar giler-giler sebab nak dapat result bagus. Tak cukup rehat, tidur lambat, buat latih tubi itu dan ini... sedangkan mereka itu semua masih kecil.. Bukannya nak masuk universiti, belum baligh pun lagi.. Kesian sungguh..

Kalau dapat result bagus, semua orang puji macam itulah the only ciri pelajar berjaya. Parents pun ada yang silap, bila bagus nak show off pada orang dalam facebook dan lain.. Bila anak dapat rendah, mak ayah rasa anaknya bodoh, malu nak letak kat facebook ..

Kita kena ubah sistem ini.. kesian anak-anak kecil generasi ini..