Saturday, September 8, 2007

Umi Dalam Harian Metro Mei 2007

Haram rakam gambar khalwat
Oleh Idris Musa
idris@hmetro.com.my

FIRMAN Allah bermaksud: “Dan hendaklah kamu tolong-menolong untuk melakukan kebajikan dan ketakwaan, dan janganlah kamu bertolong-tolongan dalam melakukan dosa (maksiat) serta pencerobohan. Dan bertakwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya.” (al-Maidah: 2)

Ayat ini menjadi prinsip asas manusia dalam mencorakkan kehidupan cemerlang dunia dan akhirat dengan menjauhkan perbuatan mungkar.

Ia menjadi konsep “amar makruf nahi mungkar” terutama pihak yang mahu menegak kebaikan dan membanteras keburukan.

Namun, apabila dikaitkan dengan usaha mencegah kemungkaran, timbul beberapa persoalan.

Ada pihak memberikan tafsiran bahawa prinsip ‘amar makruf nahi mungkar’ hanya boleh dilaksanakan apabila kesalahan dan jenayah dilakukan secara terbuka.

Dalam kes khalwat misalnya, tindakan mengadu, mengintip dan mencari pasangan untuk ditahan atas kesalahan itu tidak disenangi pihak tertentu malah dianggap memalukan Islam dan dianggap sebagai menceroboh.

Justeru, apakah konsep amar makruf nahi mungkar tidak diperlukan dalam kesalahan tertutup? Jika benar, bagaimana dengan kes khalwat, kerana ia tidak berlaku di tempat terbuka?

Pensyarah Kanan, Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam (CITU), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Nurhidayah Muhd Hashim, berkata konsep amar makruf nahi mungkar sangat jelas dalam Islam, malah diperkuatkan lagi dengan hadis Nabi.

“Nabi bersabda sesiapa yang tengok kemungkaran kena cegah dengan tangan (kuasa), jika tidak mampu, tegah dengan lidah dan jika tidak mampu lagi dengan hati, iaitu membenci perbuatan mungkar itu,” katanya.

Menurutnya, jika mahu menguatkuasa konsep ini perlu memahami betul-betul dan jika ada kecacatan dalam prosedur, ia perlu dibetulkan secara bersama.

“Ada yang tidak setuju tindakan mengadu dan mengintip mereka yang melakukan kesalahan kerana dianggap menceroboh hak mereka, justeru bagaimana mahu menguatkuasakan undang-undang?

“Jika tiada aduan maksiat akan berleluasa. Kita faham teguran sesetengah pihak baru-baru ini, tetapi perlu dilakukan secara berhemah, bukan menolak terus,” katanya.

Katanya, konsep ‘amar makruf dan nahi mungkar’ sukar diaplikasikan jika hanya menunggu kesalahan di depan mata, kerana mereka yang terbabit lebih licik malah menggunakan pelbagai cara melakukan maksiat.

“Jika penguatkuasa tidak boleh ke hotel untuk membanteras maksiat, tempat itu menjadi tempat selamat bagi golongan atasan, manakala golongan bawahan yang tidak berduit mudah dicekup,” katanya.

Mengenai pengadu maksiat katanya, mereka jangan ada kepentingan lain seperti ganjaran, sebaliknya mempunyai kesedaran untuk mencegah kemungkaran.

“Jika semua pihak mempunyai kesedaran konsep amar makruf dan nahi mungkar, ia mudah diamalkan di pelbagai peringkat tanpa banyak masalah,” katanya.

Pensyarah Jabatan Syariah dan Undang-undang Universiti Malaya, Dr Siti Zubaidah Ismail, berkata tindakan penguat kuasa ke bilik hotel untuk melakukan pencegahan perbuatan mungkar adalah tepat.

“Penguat kuasa perlu ada, cuma pihak berkuasa perlu memastikan prosedur penguatkuasaan di perbaiki dari semasa ke semasa,” katanya.

Menurutnya, dari 2003 hingga tahun lalu, 456 kes khalwat dilaporkan di Wilayah Persekutuan berbanding 21 kes pelacuran dan 72 kes berjudi.

“Peningkatan kes khalwat kerana banyak aduan. Penguatkuasa menyerbu hotel kerana aduan, bukan untuk mengintip,” katanya.

Beliau berkata, dalam menguatkuasakan undang-undang ini, ia memerlukan garis panduan supaya tidak berlaku kesilapan seperti perbuatan merakam gambar mereka yang disyaki terbabit maksiat.

“Tidak boleh rakam gambar macam itu, hukumnya haram kerana mendedah aib orang. Tidak boleh juga merakam gambar dengan tujuan orang terbabit mengaku salah.

“Jika gambar dirakamkan kerana hendak dikemukakan ke mahkamah, kewujudan gambar itu sendiri tidak boleh menjadi bukti semata-mata, malah boleh dipersoalkan dan tertuduh boleh menafikannya,” katanya.

Mengenai ganjaran kepada pengadu kes, katanya ia tertakluk bawah Seksyen 228 bahawa mahkamah boleh memberikan kepada pemberi maklumat tetapi bergantung pada mahkamah memberikannya berapa peratus dari denda pesalah.

“Tetapi, jika ada pihak mengatakan tindakan itu juga memberi galakan orang mengadu, itu persepsilah. Ini kerana yang membayar ganjaran itu di peringkat mahkamah,” katanya.

Setiausaha Majlis Penasihat Syariah sebuah institusi kewangan antarabangsa, Zaharuddin Abd Rahman, berkata beberapa garis panduan perlu dalam mengalipkasikan konsep amar makruf nahi mungkar.