Monday, February 11, 2013

Exam vs Exam Oriented

Exam and Exam Oriented..

Apakah beza antara dua istilah tersebut?
Exam adalah peperiksaan. Ia penting untuk menjadi aras penilai tahap pencapaian sesoarang- untuk mengetahui sejauhmana kepahaman, dan tahap keupayaan seseorang pelajar. Ia menjadi pushing factor untuk seseorang berusaha kerana ingin mencapai tahap terbaik dalam exam.

Apakah exam oriented? Exam oriented adalah menjadikan seluruh usaha kearah peperiksaan yang akan dijalankan. Semua perkara lain jika tidak berkait dengan exam akan dianggap tidak penting.. yang penting hanya yang berkait dengan exam.. semua usaha, fokus diberi kepada exam dan budak2 dianggap seperti kuda perlawanan- semua mengejar berapa A, nombor berapa..

Ini menyebabkan ada sekolah yang mana budak darjah 6 nak UPSR tak dibagi involve dengan apa2 program lain, selain fokus untuk upsr dll.. tak ada masa main, hanya nak fokus upsr.. sekolah nak kejar berpa ramai dapt 5A, sekolah dapat nama dan masuk berita kalau semua pelajar dapat 5A.. berlumba2 semua guru besar nak kejar berapa A. Yang jadi mangsa adalah cikgu2 yang mengajar budak darjah 6. Dan yang paling jadi mangsa adalah budak2 itu sendiri..

Mereka diterapkan satu nilai yang menjadi perosak bangsa.. iaitu kejar markah, kejar A.. bukan kerjar ilmu dan belajar sebab nak tahu.. Sebab nak markah tinggi.. belajar belajar belajar.. keseimbangan diri anak2 hilang entah ke mana..fizikal, emosi tidak dilihat penting lagi.. Sedangakn budak2 dijadikan ALlah masa untuk bermain.. mereka belajar semasa bermain.. dan menjadi kenal diri, yakin diri, creative, suka mencuba, berani bertanya dan menjawab soalan adalah sebahagian dalam belajar.. Tapi exam oriented ini mematikan creativiti mereka.. Mereka boleh menjadi robt, dan mungkin dilihat sebagai robot..
Ibu bapa juga ramai yang menjadikan anak2 mereka sebagai kuda tunggangan.."Anak Q dapat 5A.. anak YOu dapat berapa A? I hantar anak ke tuition, pagi ptg siang malam.. mengaji tak sempat, maklumlah nak upsr.."

Ini adalah kitaran ganas yang ditanam dalam jiwa budak2.. belajar sebab nak markah tinggi, bukan sebab nak cari ilmu, nak tahu dan nak bina keinsanan diri..IA menghasilkan tekanan dalm diri anak2.. sebab itu lepas exam, habis semua ilmu.. nota campak buang.. lepas exam dianggap merdeka, cikgu tak masuk kelas dah.. sebabnya belajar hanya untuk upsr..

Kitaran ini adalah kitaran ganas yang merosakkan generasi baru.. Ibu bapa perlu betulkan minda, begitu juga semua pihak.. Kesihan anak2 kita..Jauh di hati saya, saya sangat simpati....

Itu sekolah kerajaan.. Saya bersyukur sebab sekolah Aisyah adalah sekolah swasta.. kuranglah siket tekanan upsr.. walaupun ada..

Saya berharap agar suasana belajar menjadi indah dan dinanti2 oleh kanak2... Bilakah ia akan menjadi kenyataan..

Bersambung...