Saturday, August 13, 2016

Pokemon Go

Pokemon Go

Ramai orang bermain pokemon Go.. tangkap pokemon kat mana-mana yang dijumpai. Ada yang jumpa dalam rumah, ada jumpa atas bumbung, ada jumpa atas jalan raya dan merata-rata.... Macam meriah jer main tu...

Tibe-tiba timbul Dr Zul al-Bakri Mufti Wilayah bagi pendapat mengataan ia tak elok, hendaklah dijauhi, menimbulkan mudarat dan lain-lain. Ramai yang membantah dan mengatakan Ustaz Zul ni rigid sangat..Akhbat-akhbar melaporkan Dr Zul kata main tu haram. Jadi marahlah peminat game ini...


Kemudian Dr Zul buat penjelasan, dia tidak sebut haram, dia sebut elok dijauhi, tidak bawa manfaat dan sebagainya..

Sebenarnya asalnya memanglah harus. main apa2 game yang tidak berlawan dengan Syariah semuanya harus. Tapi bila berlebih-lebihan, banyak masa terbuang, jadi ketaguh, lupa buat benda lain, asyik main main main... maka yang harus boleh bertukar kepada makruh dan buleh bertukar kepada haram dengan melihat keseriusan impak benda tersebut.

Bila baca di USA, ada accidentlanggar pokok sebab sibuk nak tangkap pokemon, ada yang terjun  dalam sungai nak tangkap pokemon,maka apa maknanya tu...

Orang dah tak perasan apa berlaku disekitar,lintas jalan tapi otak tak berada di jalan, tapi berada di sekitar jalan nak cari pokemon... maka ia sesungguhnya menimbulkan banyak mudarat..Bahkan mencari pokemon juga bukan jadi bermain lagi... tapi jadi hati jahat sebab nak dapat kuasa dan nak lawan dengan orang lain... Ia merosakkan jiwa.. Tujuan bermain adalah untuk relax otak, bukan jadi lebih parah.. dan jadi lebih jahat jiwa sebab nak jadi power power dan lebih power....



Saya setuju jika ia membawa banyak bahaya, hilang jati diri insan, semua jadi lupa diri maka mainan itu menjadi sangat tidak elok dan berubah menjadi haram hukumnya ke atas kita....