Thursday, April 15, 2010

Perjalanan



Berjalan .. Belajar Dari Sejarah dan Alam...

3 April Sabtu, kami tiga keluarga ke Geelong. Keluarga Aisyah, Hana dan Iman.
Sampai Geelong dah pukul 11 pagi, terus ke Museum kereta Ford and lepas tu ke Museum Wool.
Banyak kisah sejarah Ford bertapak di Australia dengan gambar dan design lama..
Tiket masuk AUd30 satu keluarga..
Dalam tu.. boleh ler belajar sejarah..
Menarik juga..




Abah tengah berbincang dengan Din..
'Macamana kita nak buka kilang kete kat Mesia yer..?
humpp payah nak jawab tu...'
Tapi kalo bukak jugak, kita kena buat kete sepecial.. yang orang lain tak buat lagi..'
hehehe...






Lepas tu kami ke Museum wool pulak.. Ada mesin buat carpet berumur 200 tahun. Pakcik ni tengah buat demo.. Canggih betul..











Ni kete kita orang... hehe.. budak kecik tu namanya Iffah, adik Hana.. Dia pun nak bergembar jugak..


Tengok lah kete RACV zaman dulu... pakai kete Ford lagi..

Saya kata kat Aisyah..'Aisyah, which one do you like? If you take a photo beside the car, nanti dah besar Aisyah akan dapat kete tu..' joke jer.. hehe...

tara....


Inilah Aisyah dengan ketenya .. cun kan?


Lepas tu pegi tempat kolam tu.. budak2 apa lagi... bruuuuu mandi dan kami makan-makan kat sana. Dah petang, budak-budak dah letih, kami ke Warribee solat jamaq qasr di masjid kat sana..
ALhamdulillah.. berjalan-jalan melihat alam ciptaan Allah, dan membaca tentang sejarah mereka yang berjaya.. Ford.. hebat sejarahnya!