Saturday, April 10, 2010

Aisyah

Aisyah darling..

Malam tadi Aisyah said something regarding my statement nak jadi kaya..

'Umi... last time Umi said we have to be rich kan sebab kalau kita kaya baru kita buleh makan-makan yang best-best kat restorankan..'

'Yes.. why?'

'Aisyah rasalah kan Umi, we don't have to be rich untuk dapat makan makanan best tu..'

'Dah tu?..' saya tanya..

'Aisyah rasalah, kita need to have money je Umi.. No need to jadi kaya, ada duit je dah buleh makan best-best..'

'Umppp.. apa tu Aisyah..'

'Maksud Aisyah, kita still boleh makan best-best kalau ada duit, tak jadi kaya pun tak apa Umi..Betul tak Umi.. Kaya tu ada banyak sangat duit, kalau kita ada duit tak banyak sangat pun still boleh makan best-best.. Kan Umi..'

Aisyah .. Aisyah... dia berfikir-fikir ke statement saya yang main-main tu.. isy isy..
Saya pun mengiyakan je ler..

'Betul jugak ye.. tak kaya pun kita boleh pergi restoran kan.. pandai Aisyah ni...hehe..'
_________________

Kahwin

Masa ramai-ramai sleepover kat rumah saya hari tu, saya tanya soalan cepumas...

'Aisyah, Iman, Hana, nanti when you grow up, nak kahwin tak?'

Hana yang jawab dulu..

'Eii tak nak ler kahwin.. Hana nak duduk dengan Mama dan Babah'

Iman pulak, 'Iman nak kahwin.. sebab semua orang dah besar kena kahwin..'

"umphhhh.. ye ker Iman.. Sebab apa kena kahwin?'

Aisyah memberikan buah fikiran ilmiahnya..

"Hana, we can't say that we don't want to get married tau.. We have to get married bila besar.. Sebab.. kalau kita dah get married, baru kita dapat anak. kalau kita tak married, tak dapat anak. Kalau kita tak get married, tak dapat anak, tak boleh sebab macamana human nak jadi ramai kalau tak ada anak..."

Hump... terkedu saya..
Aisyah Aisyah...

______________

Umur

Hari tu Aisyah on the way to school tanya soalan kat saya dalam kete.

'Umi, why some children, they are 8 years old but kadang-kadang dia tak faham mak dia marah. Dia tak dengar.. Aisyah pelik, tak kan 8 tahun can't understand apa mak cakap..'

Susah jugak nak jawab..

Saya kata,
'Some people, Allah gives them mind to think earlier than others. Ada yang umur 8 tahun but they can think like a 10 or maybe 12 year-old kid. Ada orang Allah tak bagi mind tu lagi. Lambat dia faham what people say, nanti dah besar baru dia paham..'

Apa saya cakap tu yer... saya pun tak paham.. hehe

Tapi Aisyah paham pulak..

Dia jawab,

'Ooo kalau like that, tak boleh lah kita marah sangat sebab Allah belum kasi dia mind lagi kan Umi.. kalau Umi tell something secret, Aisyah tak cerita pada orang, means that I can understand what is secret and what is not. Maknanya Allah kasi Aisyah mind awal siket le ye Umi ye..'

"ye lah .. pandai Aisyah sebab paham umi cakap..'

kadanag-kadang mati kutu saya dengan Aisyah.. advance sangat. hehehe..
semoga jadi anak yang soleh di masa depan dengan kelimuan yang tinggi dan akhlak yang mulia.. amin