Tuesday, January 22, 2008

Kisah Perempuan didakwa masuk Islam

Berita Harian
18 Jan 2008
Pengurus dibenar tuntut mayat isteri

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) di sini semalam, membenarkan seorang pengurus pusat snuker menuntut mayat isterinya, yang didakwa menganut agama Islam sebelum kematiannya pada 30 Disember tahun lalu.

Hakim Lau Bee Lan membuat keputusan itu di dalam kamarnya selepas Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menyatakan pihaknya tidak akan mengambil tindakan lanjut dan melepaskan segala hak terhadap mayat Wong Sau Lan, 53, kepada warisnya untuk disempurnakan mengikut agama dianutinya sebelum ini.

Mahkamah sepatutnya ditetapkan untuk mendengar permohonan perintah injunksi interim sementara bagi menghalang MAIWP menuntut mayat Wong, semalam. Peguam Karpal Singh yang mewakili suaminya, Ngiam Tee Kong, 52, ketika ditemui di luar mahkamah, berkata MAIWP menyerahkan surat bertarikh 16 Januari lalu kepada beliau menyatakan pemelukan Islam oleh Wong adalah tidak sah mengikut kehendak Hukum Syarak dan Seksyen 85 Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1993.

Karpal berkata, Ngiam akan menuntut mayat isterinya daripada Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dan berharap MAIWP lebih berhati-hati berkaitan isu agama pada masa depan.

Sementara itu, peguam Zulkifli Che Yong, yang mewakili MAIWP berkata sudah menjadi tugas MAIWP untuk menyiasat status keislaman Wong selepas timbul dakwaan beliau sudah memeluk Islam dan mengucap dua kalimah syahadah.

Zulkifli berkata, keputusan untuk melepaskan mayat itu juga dibuat selepas mengambil kira pandangan Mufti dan hasil siasatan berhubung keterangan seorang saksi iaitu pengamal perubatan tradisional, Siti Aishah Ismail, yang pernah mengubati Wong.

Zulkifli berkata, MAIWP mendapati ucapan kalimah syahadah (perakuan sebagai Islam) Wong adalah tidak lengkap, selain syarat pemelukan Islam beliau yang tidak sempurna. Dalam permohonannya pada 2 Januari lalu, Ngiam meminta perintah injunksi bagi menghalang mayat isterinya itu diuruskan mengikut Islam sebelum kesahihan dakwaan Pengarah HUKM dan MAIWP (defendan) diputuskan di mahkamah. Ngiam memohon injunksi bagi menghalang HUKM dan MAIWP daripada mengambil atau menuntut milikan terhadap mayat Wong.

_______________________________

Man granted right to claim wife's body

Ngiam Tee Kong, 52, and his youngest daughter leaving the High Court after their hearing.

KUALA LUMPUR: It was a traumatic three-week ordeal for an entertainment outlet manager after he was refused permission by a hospital to claim his wife's body. She had allegedly converted to Islam.But yesterday, Ngiam Tee Kong, 53, could finally heave a sigh of relief after the High Court (Appeals and Special Powers Division) ordered Universiti Kebangsaan Malaysia Hospital (HUKM) to release the body to him, after granting him rights over her remains. "I will be claiming it today (yesterday) and hold a wake before cremating her."

He said this after judge Lau Been Lan delivered her decision in chambers following a letter from the Federal Territory Islamic Religious Council (MAIWP), saying it did not want to pursue the matter.The letter, dated Jan 16, stated that Wong's conversion was not in accordance with the Syariah Law and Administration of Islamic Law (Federal Territories) Act 1993.The court was supposed to hear Ngiam's interim application to prevent MAIWP from claiming his wife's body. Counsel Karpal Singh, who represented Ngiam, said they would file a civil suit against MAIWP and HUKM for negligence."

MAIWP should not make mistakes like this and they have to be more careful." Lawyer Zulkifli Che Yong, who represented MAIWP, said it was the council's responsibility to investigate Wong's religion following claims that she had converted to Islam.The decision to release Wong's body was made after considering the views of the mufti and testimony from a witness, traditional healer Siti Aishah Ismail, who used to treat Wong.
____________________

Kesimpulannya;

Wanita tersebut didakwa memeluk Islam di hadapan seorang wanita pengamal perubatan yang pernah merawat wanita terbabit. Tetapi dengan kekurangan pembuktian, pendaftaran masuk Islam juga tidak kuat ketrangannya, apa tah lagi tidak ada apa yang boleh menguatkan dakwaan dan menyokong bahawa dia sudah masuk Islam.. Kerana itu, keputusan memihak kepada keluarga si mati..

Wallahua'lam.. Sekiranya simati memang pernah mengucap dua kalimah syahadah, hanya Allah sahaja yang maha mengetahui dan membuat penilaian dengan sebaiknya..Kita berasa sangat sedih sekiranya perkara ini berlaku...Tetapi cuba kita perhatikan reaksi Karpal mewakili bukan Islam bahawa dia akan mengambil tindakan seterusnya memfailkan saman kecuaian dan sebagainya terhadap MAIWP... Sebenarnya inilah tindakan mereka yang sebenarnya sangat tertutup dan tidak mahu bertimbang rasa serta sangat tidak menghormati Mahkamah Syariah... Peguam Nyonya Tahir kes Seremban dulu, sangat berbeza nasihatnya yang menghormati Mahkamah Syariah dan menunggu dengan sabar apa keputusan Mahkamah Syariah tetapi keadaannya sangat berbeza dalam kes Reyappan, kes ini pun sama... Alangkah sedihnya....

Semalam, surat khabar membawa kes yang hampir sama...
Seorang lelaki China berumur lebih dari 70 tahun meninggal dan anaknya yang Islam mendakwa ayahnya telah masuk Islam... Macamna pula keputusan mahkamah dalam kes ini? Mudah2an Allah membantu semua urusan kita..