Thursday, January 3, 2008

Aisyah Masuk Darjah Satu

Tarikh Sejarah 2hb Januari 2008

Tarikh 2hb Januari 2008 adalah hari paling bersejarah untuk Aisyah beloved daughter Umi dan Abah..Darling Umi masuk darjah satu pada tarikh ini di sebuah sekolah swasta iaitu Integrated Islamic School Shah Alam atau dipendekkan dipanggil ISSA.

Sekolah ini adalah kesinambungan pembelajaran Aisyah di Sekolah Tadika Little Caliph selama 3 tahun kepunyaan Sister Faridah Jamaluddin.

Perjalanan persekolahan Aisyah agak awal...


  • Dalam umur 2 tahun, Aisyah mula masuk Tadika Alam Bestari cum Nursery kepunyaan kawan baik Umi iaitu Kak Ram di Seksyen 18. Di sana, Aisyah mula belajar mendengar kisah-kisah Nabi dan kenal ABC serta belajar berkongsi dan berkawan..
  • Selepas masuk umur 3 1/2 tahun, Aisyah mula masuk ke Sekolah Little Caliph di Seksyen 7 kepunyaan Kak Fari (kawan Umi yang baik juga). Bersempena dengan kami sekeluarga pun pindah ke Seksyen 7.
  • Pendekatan di Little Caliph bersifat santai, bermain sambil belajar, bercerita kisah-kisah agama dan dididik dengan pendekatan Islam yang luhur. Bahasa pengantara di sini lebih kepada Bahasa Inggeris.
  • Ketika umur sekitar 4 tahun (tepatnya 3 tahun 8 bulan), Aisyah mula baca buku 'Bacalah Anakku...' Dan kerjanya hari-hari adalah membaca apa-apa tulisan yang besar-besar.
  • Ketika umur sekitar 4 1/2 tahun, Aisyah mula baca buku Bahasa Inggeris 'Read Easy' dan buku English yang mudah-mudah..
  • Umur 5 tahun, Aisyah masuk Kelas KG Comel dan lepas tu naik setingkat ke KG2. Kelas KG maksudnya kelas khusus untuk tadika, sebelum-sebelum ni bukan dipanggil kelas khusus tadika, tapi lebih kepada bermain, berkawan, bercerita sambil belajar . Yang ini betul-betul mengikut jadual...
  • Umur 6 tahun, Aisyah masuk kelas Pra Tahfiz khusus belajar hafazan di sekolah yang sama...Pengajiannya lebih kepada subjek Diniyyah, Bahasa Inggeris, Mathematic dengan pengkhususan hafazan al-Quran. Sehingga akhir tahun baru ni, Aisyah dah hafal a-Dhuha, al-Nasyrah, al-fiil dan semua ayat-ayat lazim yang lain. Di kelas Pra Tahfiz, Aisyah diasuh oleh Ustazah Noha. Terima kasih Noha dan K Fari. Di rumah pula, Aisyah belajar menghafal surah Ammayatasa dan Yasin dengan Umi dan Abah...
Ikrar
Semasa di Little Caliph, Aisyah dan kawan-kawannya akan berikrar setiap pagi sebelum belajar. Ikrarnya berbunyi;
Aku Anak Soleh
Rajin Solat, Rajin Ngaji
Ibu Bapa di taati
Guru di hormati
Cinta Islam Sampai Mati
Laila ha illallah, Muhammadur Rasulullah.. Yes!'
Aisyah juga ada ikrar lain yang berbunyi;
I am Khalifah of Allah
First, make myself good
Second, make others become good
Third, make physical wolrd good, clean and beautiful
Sambungan program Little Caliph, Aisyah ke ISSA dengan harapan semoga kelebihan dan kecemerlangan yang Allah kurniakan kepadanya dapat disambung dan digarap dengan sebaiknya.. Insya Allah..
Umi dan Abah dengan penuh tulus mengucapkan jutaan terima kasih kepada Teacher Ram dan cikgu-cikgu yang mengajar Tadika Seri Alam. Begitu juga jutaan terima kasih kepada Teacher Fari, Ustazah Noha dan lain-lain di Little Caliph..
Jazakumullahu khairan kathira atas segala jasa yang dicurahkan dalam mendidik anak kesayangan Umi dan Abah. Semoga Allah memberi ganjaran yang besar kepada cikgu-cikgu sekelian.. amin
Aisyah sangat teruja dengan buku-buku dan segala persiapan sekolah darjah satu.. Nanti Umi akan masukkan gambar Aisyah ke ISSA...
"Semoga Allah memberi kefahaman yang baik dan kebijaksanaan kepada anak Umi. Semoga Aisyah akan menjadi anak yang solehah dan akan menjadi penyambung dakwah Islam untuk generasi akan datang.. Amin ya Rabbal Alamin"